Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

EPC verslag: opmaak, prijs, ...

Een EPC verslag geeft je inzicht in de energiezuinigheid van je woning. In je verslag vind je aanbevelingen voor verbeteringen om je energieverbruik te verminderen. Heb je een EPC verslag nodig voor jouw woning? Dit krijg je pas na een EPC keuring. Wanneer moet je zo’n verslag aanvragen en hoeveel betaal je ervoor? Je leest er meer over in dit artikel.

Ga snel naar:
Wanneer is een EPC verslag nodig?
Hoeveel kost een EPC verslag?
Hoe laat je een EPC verslag opmaken?
Hoe lang is je EPC geldig?
Welke adviezen staan in een EPC verslag?
Vraag hier je EPC keuring aan!

 

 

Wat is een EPC verslag?

Een EPC verslag bevat informatie over de energiezuinigheid van de woning voor eigenaars, mogelijke kopers of huurders. Maar wat staat er exact in een EPC verslag? Op EPC’s staat een energielabel dat gaat van A+ (uitstekend) tot F (zeer slecht). Het verslag bevat tips en aanbevelingen om het label van je huis of appartement te verbeteren. Een energiedeskundige (type A) moet je verslag opmaken. Ze zijn hiervoor opgeleid en erkend door de Vlaamse overheid.

Moet je een EPC verslag laten opstellen? Via onze offerteservice kom je gratis in contact met energiedeskundigen type A. Vind nu erkende energiedeskundigen in je buurt!

epc verslag

 

Wanneer heb je een EPC verslag nodig?

Een EPC verslag is altijd handig om te weten hoe energiezuinig je huis is en hoe je je woning verder kan verduurzamen. Een EPC-attest en bijhorend verslag kan je eender wanneer aanvragen, maar wanneer is het verplicht?

Een energiecertificaat is verplicht…

  • Bij verkoop: je wil je huis, appartement, studio of klein niet-residentieel gebouw verkopen. Beschik je nog over een verouderd EPC (opgemaakt voor 2019)? Dan ben je verplicht om een nieuw EPC te laten opstellen door een energiedeskundige.
  • Bij verhuur: je wil je huis, appartement, studio of klein niet-residentieel gebouw langer dan 2 maanden verhuren. Ook bij handelshuur is een EPC verplicht.
  • Bij energierenovatie: sinds 2023 moeten woningen met een label E of F binnen de 5 jaar na aankoop gerenoveerd worden naar minstens een label D. Nadien moet je het resultaat van die inspanningen bewijzen met een nieuw EPC attest. Dit geldt ook als je je woning niet verkoopt.

Heb je een EPC verslag voor je woning nodig? Dan moet je dat document laten opstellen door een energiedeskundige type A. Je komt in contact met meerdere betrouwbare experts via ons offerteformulier.

 

Hoeveel kost een EPC verslag?

In het algemeen mag je rekenen op een gemiddelde prijs van 100 à 250 euro (excl. btw) voor een EPC keuring en het bijhorende verslag.

Voor dit rapport is er geen vaste prijs. De kosten van je EPC hangen af van enkele factoren zoals je regio, de grootte van je woning en de energiedeskundige zelf. Experts mogen kiezen hoeveel ze vragen voor je EPC.

Wil je een exacte prijs voor een EPC keuring en verslag? Omdat de prijzen kunnen schommelen, loont het om meerdere experts aan te spreken. Zo kan je prijzen vergelijken van de energiedeskundigen in jouw regio. Ontvang gratis en vrijblijvend meerdere offertes!

 

epc verslag laten opmaken

 

Hoe laat je een EPC verslag opmaken?

Als je een EPC verslag wil laten opstellen, zijn er enkele stappen die je moet doorlopen. Het is in principe geen moeilijke klus. De energiedeskundigen kunnen je ook helpen met allerlei vragen. Hieronder vind je een handig stappenplan om je een idee te geven van het proces:

 

  1. Offertes aanvragen

    Als je een EPC verslag wil, begin je met een EPC keuring. Hiervoor vraag je best meerdere offertes aan om verschillende energiedeskundigen te kunnen vergelijken. Het gaat hier altijd om een energiedeskundige type A. Enkel zij zijn speciaal opgeleid en erkend door de Vlaamse overheid. Ontvang gratis en vrijblijvend meerdere offertes! 

  2. Offertes vergelijken & afspraak maken

    Nadat je de offertes hebt ontvangen, kan je beginnen met ze te vergelijken. Je kan gericht kiezen voor de beste energiedeskundige op basis van de prijs, de uitvoeringstermijn, enzovoort. Nadat je je keuze hebt gemaakt, kan je contact opnemen met de beste expert en een afspraak maken.

  3. EPC keuring voorbereiden

    Om ervoor te zorgen dat je keuring zo vlot mogelijk verloopt, zijn er enkele maatregelen die je kan treffen. Denk aan het verzamelen van bewijs van energieverbeteringen (zoals bewijsstukken van de plaatsing van je zonnepanelen of isolatie). Of te zorgen dat je woning helemaal toegankelijk is, ook bv. je kelder en zolder.

  4. EPC keuring & EPC verslag ontvangen

    Op de dag van de afspraak komt de energiedeskundige langs voor de keuring. Bij deze inspectie zal de energiedeskundige je bouwplannen, isolatie, ventilatiesystemen, warmteproductie en meer bekijken. Op basis van je bewijzen en wat de expert analyseert in je woning, zal hij je EPC attest opstellen. Een of twee weken later krijg je je attest en verslag in de brievenbus, samen met de factuur.

Zet de eerste stap richting je EPC verslag! Kom in contact met verschillende energiedeskundigen type A in je regio via ons offerteformulier.

 

Hoe lang is je EPC geldig?

Over het algemeen is je energiecertificaat lange tijd geldig. Als je geen grote veranderingen aan je huis uitvoert, blijft je EPC 10 jaar geldig. Als je werken uitvoert om je huis energiezuiniger te maken, moet je het vroeger vervangen. Dit geldt ook als je denkt aan verhuren of verkopen.

Heb je een huis of appartement aangekocht met een E of F label? Dan heb je tot 5 jaar na de aankoop om je woning te renoveren naar minstens een label D.

 

Welke adviezen staan in een EPC verslag?

In je EPC verslag lees je hoe je best jouw woning energiezuiniger maakt. Het uiteindelijke doel is om een energieneutrale woning te hebben. Dit betekent dat je woning evenveel energie aanmaakt als dat ze uitstoot. De adviezen om je energiescore te verbeteren zullen voor elk gebouw natuurlijk anders zijn. Hieronder vind je enkele veel voorkomende maatregelen:

  • Woning (na-)isoleren: dak, vloer, zolder, muren, …
  • Verwarming vernieuwen: beter rendement voor je ruimteverwarming en sanitair water verwarming
  • Hernieuwbare energie: zonnepanelen, een zonneboiler, …
  • Ventilatie vervangen of plaatsen: centrale ventilatie of decentrale ventilatie

Wil je graag advies op maat? Gespecialiseerd advies voor jouw woning vind je op je EPC verslag. Laat je huis of appartement keuren en je verslag opstellen via het onderstaande offerteformulier:

 

Vrijblijvend offertes ontvangen?

Wil je een EPC keuring, EPB keuring, energieaudit, ... laten uitvoeren? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 energiedeskundigen / keurders actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende energiedeskundigen & keurders